Festetics Kristóf-év – a művészetek tükrében

 

A 18. századi európai porcelánművészet remekei

– Meisseni labdarózsás vázák

 

A 2018-as évben Festetics Kristóf személyét állítjuk középpontba, aki 250 évvel ezelőtt, 1768. február 25-én halt meg. A Festetics család keszthelyi ágának megalapítójára és a kastély első építtetőjére emlékezve minden hónapban felidézzük a kastély műalkotásain keresztül Kristóf korát.

Az előző bejegyzések a barokk kor bútorait mutatták be, amelyekből sajnos a kastélyban csak néhány darab maradt fenn. Festetics Kristóf korából származó dísztárgyakból még kevesebbet őriz a Helikon Kastély, ugyanakkor a gyűjtemény legértékesebb porcelántárgyai éppen ebből az időszakból származnak.

 

1. kép: Meisseni labdarózsás váza a György-folyosón

2. kép: Meisseni labdarózsás váza a könyvtárban

 A Festetics-kastély enteriőrkiállításán öt, a 18. század közepén készült meisseni labdarózsás porcelánváza található. Két fedeles váza áll a könyvtár metszettároló pultjain, két tölcsér alakú a György-folyosó kandallópárkányain, és egy a tölgyfalépcsőház földszintjén látható. Ez utóbbi egykor ugyancsak fedeles volt, de ma már sajnos hiányzik a fedele. Mind az öt váza teljes felületét rátett, apró plasztikus virágok díszítik. A virágok helyenként gömböket formáznak, amelyek a labdarózsa virágára emlékeztetnek – innen kapta ez a vázatípus a nevét. A vázákon leveles indák futnak körbe, és mind a vázák testét, mind a fedeleket színesre festett plasztikus madarak díszítik.

3. kép: Az előző képen látható váza részlete

 A labdarózsás vázák a meisseni porcelángyár híres termékei. A Drezda melletti Meissenben 1710-ben kezdődött a porcelángyártás, amikor I. Frigyes Ágost szász választófejedelem – II. (Erős) Ágost néven lengyel király – megalapította a porcelánmanufaktúrát. Európában itt készítették először a Kínában már évszázadokkal korábban elterjedt porcelánt. A porcelán titkának kutatását Erős Ágost szorgalmazta. Szakértői 1708-ban sikerrel is jártak, és létrehozták Európában először a keményporcelánt – a lágyporcelánt már korábban elő tudták állítani Franciaországban. A technológiát feltehetően Ehrenfried Walther von Tschirnhaus matematikus, fizikus találta fel, ám mégsem az ő neve maradt fenn, hanem az alkimista Johann Friedrich Böttgeré, akivel együtt dolgozott, és aki halála után folytatta a munkát, és előállt a felfedezéssel.

4. kép: Az első meisseni porcelángyár Albrechtsburg várában

A kép forrása: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Album_der_S%C3%A4chsischen_Industrie_Band_1_0175.jpg

 A meisseni porcelángyárat 1710. január 23-án létesítette Erős Ágost Albrechtsburg várában, Meissen városában, amely Drezdához, a szász fővároshoz közel fekszik. 1722-ben a gyár termékeinek jelzésére elkezdték alkalmazni a két kék, keresztbe tett kard emblémáját. Meissen hamarosan az európai porcelángyártás fellegvára lett. Az itt végzett kísérletek során kifejlesztették a porcelán alkalmazási lehetőségeit. A manufaktúra fennállásának első ötven évében meghatározta az európai porcelánkészítést. A meisseni gyár ma is működik Staatliche Porzellan-Manufaktur Meissen GmbH néven.

A labdarózsás váza Johann Joachim Kändler modellje, aki 1730-tól Erős Ágost szász választófejedelem udvari szobrásza volt, majd egy évvel később Meissenben porcelántervezőként kezdett dolgozni, és 1733-ban vezető tervező lett. 1739 májusában először alkalmazta azt az eljárást, hogy kínai mintára egy kávés- és teáskészlet felületét teljes egészében apró plasztikus virágokkal díszítette. Az összhatás a labdarózsa virágára emlékeztetett. 1741–42 körül új virágformákat vezetett be, amelyekkel nagyméretű vázákat díszített. Korabeli feljegyzés szerint 1745 decemberében II. (Nagy) Frigyes porosz király birtokában volt „egy kandallógarnitúra a legnagyobb típusból, labdarózsákkal”. A vázák naturalisztikus megjelenésüket annak köszönhették, hogy további plasztikus virágok és színesre festett madarak kerültek a felületükre.

5. kép: Labdarózsás váza készítése a meisseni gyárban

A kép forrása: https://www.meissen.com/pub/media/wysiwyg/Meissen_Porzellan_Kollektion_Meisterst%C3%BCcke_Exklusiv-Kollektionen_01.jpg

 A németül Schneeballvase néven ismert dísztárgyak rendkívül drágák voltak, csak az uralkodók tudták megvásárolni őket, mint például a cár vagy a német uralkodóházak fejei. Nagy Frigyes különösen is kedvelte őket, 1762-ben több labdarózsás garnitúrát – tölcséres és fedeles vázákat is – rendelt palotája, a potsdami Neues Palais számára. A palota Kék szobájába, a királyi lakosztály első előszobájába szánta őket. A vázák a falmezők közötti konzolokon és a kandallópárkányokon álltak.

A labdarózsás vázák a meisseni gyár legritkább, legkülönlegesebb és technikailag legnehezebben kivitelezhető termékei voltak, amelyeket a mai napig gyártanak, bár limitált mennyiségben – ahogy születésükkor, úgy ma is –, luxuscikként.

 

6. kép: A meisseni gyár egyik jelenleg gyártott labdarózsás vázatípusa

A kép forrása: https://www.meissen.com/pub/media/catalog/product/cache/image/e9c3970ab036de70892d86c6d221abfe/9/0/900180-82351-1_01.png