A hónap viselete - December

William Hamilton és a skót viselet

 

A 2017-es évben a Festetics család tagjait ábrázoló portrék segítségével végigkövetjük a kastélyhoz kapcsolódó történelmi korok divatját. Ehhez minden hónapban kiválasztunk egy arcképet, és az ábrázolt személy viseletén keresztül megismerhetjük az öltözködési stílusokat.

 

December hónap Festetics (II.) Tasziló feleségéhez, Lady Mary Victoria Hamiltonhoz kötődik, aki 1850. december 11-én született. Mivel báli ruhás képe kapcsán róla már februárban megemlékeztünk, majd édesanyjáról is októberben a biedermeier viselet bemutatásával, az év utolsó bejegyzése Mary édesapjáról, William Hamiltonról szól.

1. kép – William Hamilton portréja (feltehetően R. Buckner műve)

 

William Alexander Archibald Hamilton (1811–1863) skót nemesember volt, Hamilton 11. hercege. Ennek megfelelően két kastélybeli arcképén skót viseletben ábrázolták. E hónapban ezért egy kis kitérőt teszünk, és a különböző korok divatja helyett egy konkrét földrajzi helyhez köthető öltözködési stílussal ismerkedünk meg.

 

A Hamilton család a skóciai Alföldről származik, azaz az ország déli feléből. Az alföldi családok közül a legfontosabbnak számít. Legkorábbi ismert ősük a 13. század végén említett Walter Fitz Gilbert de Hameldone. A Hamiltonok a legmagasabb rangú skót családdá váltak azzal, hogy James Hamilton, Hamilton 3. márkija hercegi rangot kapott I. Károly királytól 1643-ban. A család székhelye 1695-től a Hamilton Palota (Lanarkshire Hamilton nevű városától északkeletre). A palota legnagyobb méretét éppen a 11. herceg, Mary apja ideje alatt érte el. Az értékes műkincsekkel rendkívül gazdagon berendezett palotát végül 1927-ben lebontották. Ennek oka a magas fenntartási költségek mellett az volt, hogy a környékbeli bányászat következtében megsüllyedt az épület.

2. kép – A Hamilton Palota 1880 körül

(A kép forrása:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/Hamiltonpalacemorris_edited.jpg)

 

A skót öltözék egykor hétköznapi ruházat volt, majd Skócia szimbolikus nemzeti viseletévé vált. Legismertebb eleme a kilt, azaz a skót szoknya. Eredete a 17. század végére, a 18. század elejére tehető. Korábban a skótok egy plédet – egy több méter hosszú gyapjúszövetet – vettek magukra válltól bokáig, és csatos övvel fogták össze a derekukon. A szoknyaforma ennek lerövidítésével jött létre.

 

Mivel a skót szoknyán nincs zseb, az apróbb holmik tárolására a sporrannevű erszényt hordták, amely kezdetben vászonból vagy bőrből készült, később prémből, ahogy az William Hamilton portréján is látható. A 19. század végére a sporran már olyan nagy méretűvé – és díszessé – vált, hogy a kilt első részét szinte teljesen eltakarta.

 

Az öltözethez tartozik még a harisnya, amelyet fent szalaggal rögzítettek; az öv, amely kb. 8-10 cm széles, marhabőrből készült, sárgaréz- vagy ezüstcsattal; valamint a pléd – egy rojtos szélű, nagyméretű takaró, amelyet a bal vállon viseltek. (A pléd szó maga is a gael plaideszóból ered.)

3. kép – Mary egyik bátyja, William – aki apját követve Hamilton XII. hercege lett – skótkockás pléddel a vállán (Richard Lauchert festménye)

 

A skótkockás minta a 19. századtól teret nyert a divatban is. Ehhez hozzájárult Walter Scott regényeinek népszerűsége, valamint Viktória angol királynő, aki férjével, Alberttel együtt megvásárolta Skóciában a Balmoral-kastélyt, és mind annak berendezésénél, mind a pár gyermekeinek öltöztetését illetően előnyben részesítette a skótkockás mintát. III. Napóleon francia császár felesége, Eugénia anyai nagyapja skót származású volt, ezért szerette a császárné a skótkockás mintát utcai ruháin. Ma a minta mind az öltözködésben, mind a lakberendezésben és a dekoráció bármely területén rendkívül kedvelt. Leggyakoribb színösszeállítása – piros és zöld – révén a karácsonyi hangulathoz is jól illik. Ezért e skótkockás összeállítással kívánunk ezúton boldog ünnepeket olvasóinknak!

4. kép

(A kép forrása:

https://i.pinimg.com/736x/4f/b4/12/4fb412b7ddbbb96bfab8a7c393ac23e0--tartan-christmas-country-christmas.jpg)