A hónap viselete - Festetics (III.) György díszmagyar öltözete

A 2017-es évben a Festetics család tagjait ábrázoló portrék segítségével végigkövetjük a kastélyhoz kapcsolódó történelmi korok divatját. Ehhez minden hónapban kiválasztunk egy arcképet, és az ábrázolt személy viseletén keresztül megismerhetjük az öltözködési stílusokat.

1. kép – Halmi Artúr: Festetics (III.) György

 

Június hónaphoz hasonlóan szeptemberben is egy olyan öltözetet mutatunk be, amely nemcsak festményen, hanem teljes valójában is látható a kastély kiállításán. Szeptember Festetics (III.) Györgyhöz kapcsolódik, aki 1882. szeptember 4-én született Baden-Badenben, és akinek díszmagyar öltözete a kastély kiskönyvtárában tekinthető meg. Györgyöt ebben a ruhában festette le Halmi Artúr 1936-ban. A festmény ugyancsak a kiskönyvtárban, a herceg egykori dolgozószobájában látható a kandalló felett.

2. kép – A kiskönyvtár a festménnyel és a díszruhával


A keszthelyi Festetics-kastély két díszmagyar öltözetet őriz: Festetics (II.) Taszilónak és fiának, (III.) Györgynek a ruháit, amelyek közül Taszilóéval már júniusban találkozhattunk.

3. kép - Festetics (II.) Tasziló díszmagyar öltözete

 

4. kép – Festetics (III.) György díszmagyar öltözete

 

A díszmagyar díszes magyar ruha-együttest jelent. Végleges formája a 19. század első felében alakult ki, elnevezése viszont csak a század második feléből származik. Utoljára a két világháború között hordták a magyar főurak. Női változata is volt. Elsősorban ünnepi alkalmakkor viselték: a koronázáson, fogadásokon, bálokon, stb.

 

A díszmagyar előzménye a 16-17. századi magyar viselet, amelynek elemeit és formáját feleleveníti. A teljes díszmagyar öltözet részei a mente, a dolmány, a nadrág, a tollforgós süveg, a nyakkendő, a csizma, a zsinóröv, a kardcsatlék, a mentekötő és a díszszablya. Sajnos a Festeticsek két öltözetének csak fő ruhadarabjai maradtak fenn.

 

A kastély két díszmagyarja 18. századi Festetics családtagoké volt eredetileg. A három fő részből: dolmányból (az alsó kabát), mentéből (a felső kabát) és magyar nadrágból álló, bordó, illetve olajzöld posztóból készült díszmagyar öltözékeket Festetics (II.) Tasziló és (III.) György idején valószínűleg méretükre alakították. Ekkor a leválasztott díszítményeket új posztóalapra helyezték.

5. kép – A bordó díszmagyar részlete

 

6. kép – A zöld díszmagyar részlete

 

A ruhákon fellelhetők a 18. század végi európai divat jellegzetességei. A hímzésdísz technikailag magas színvonalú, és a 18. századra jellemző újdonságokat is láthatunk rajta, mint a tüll, a fémflitter, a fémfólia, és a drágakövek imitálására használt üveg. Az átalakítás dátumát a zöld öltözet nadrágja esetében jelezték is: a munkát a nyomtatott cégjelzés szerint Londonban, 1912-ben végezték el.

7. kép – A zöld nadrág átalakításának jelzése