Festetics-Kastély

Festeticsek

A Festetics család Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családja. A horvátországi származású család a 17. századtól él Magyarországon, 1739-től Keszthelyen. Ekkor szerzi meg Festetics Kristóf (1696–1768) a keszthelyi birtokot és tartozékait, és az uradalmat választja birtokai központjának. Jelentős érdeme a kastély felépítése, ugyanakkor emellett sebészorvost és mestereket hozat a városba, valamint gyógyszertárat és uradalmi kórházat létesít.


Részletek
Kastély

A ma múzeumként és rendezvény-központként működő keszthelyi Festetics-kastély Magyarország harmadik legnagyobb, ugyanakkor leglátogatottabb kastélya.


Részletek
Könyvtár

E gyűjtemény Magyarország egyetlen épségben megmaradt főúri könyvtára. Két évszázadon át gyűjtötték a Festeticsek. Több mint 500 év tudása és művészete tárul a szemünk elé a tölgyfapolcokon. Nemcsak a magyar nyelvterület nyomtatványai, hanem Európa összes jelentős nyomdájának kulturális kincsei vannak itt egyedülálló egységben jelen.


Részletek
Festetics-mauzóleum

A keszthelyi Szent Miklós temető déli végében álló Festetics-mauzóleum 1925-ben épült Festetics (II.) Tasziló herceg megbízásából. Az építmény műemléki rekonstrukcióját 2015-ben végeztette el a Helikon Kastélymúzeum a Miniszterelnökség támogatása segítségével.


Részletek
Kastélypark

A keszthelyi kastélypark az ország csekély számú nemzetközi jelentőségű történeti kertjeinek egyike, amely párját ritkítja nemcsak változatosan és gazdagon kialakított részletei, egzotikus növényfajai és kertépítészeti különlegességei okán, hanem széleskörű ismertsége miatt is. A park mintegy negyedmilliárd forint uniós támogatás segítségével 2015-ben újult meg.


Részletek
Dr. Bakonyi Károly emlékszoba

A világhírű szőlőnemesítő több államilag elismert szőlőfajtát és klónt nemesített. A Pannon Egyetem Georgikon Karán dolgozott 47 éven keresztül, és még nyugdíjasként is visszajárt a cserszegi kísérleti telepre, ahol nemesítette fajtáit.


Részletek